top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFritzi Ponse

Welke vijanden van focus en flow herken jij?





Wanneer zat jij voor het laatst in een lekkere flow? Waarin de tijd leek stil te staan of juist voorbij vloog, terwijl je helemaal gefocust je ding aan het doen was? Zó opgeslokt zijn dat je vergeet om te eten en naar de wc te gaan en het buiten plotseling is gaan schemeren. Een bijna magisch gevoel, toch?


Lange tijd dacht ik dat ik min of meer per ongeluk in zo’n flow terecht kwam. Een gelukkige samenloop van omstandigheden. Of een keiharde deadline.


Maar toen ik me ging verdiepen in het werk van experts op dit gebied, zoals Mihaly Csikszentmihalyi, Jim Kwik en Tulku Lobsang Rinpoche, ontdekte ik dat in een staat van flow komen een vaardigheid is die je kunt leren. En de potentie om iets nieuws te leren hebben we allemaal.



“In een staat van flow komen is een vaardigheid die je kunt leren.”

Als je maar weet hoe. Een goede eerste stap is het kennen van je vijanden. Hieronder lees je de top 4 vijanden van focus en flow.



De 4 vijanden van focus en flow


1. Multitasken

Is multitasken onze nieuwe default modus geworden? Piepje hier. Mailtje daar. Praatje hier. Beetje Netflixen daar. Het is misschien niet verrassend: vijand nummer één van focussen is afleiding. Wanneer je aan het multitasken bent is je aandacht per definitie versnipperd en dus verre van gefocust. Je voelt je misschien nuttig omdat je druk bezig bent. Maar druk zijn is iets heel anders dan productief zijn. Het is simpel: wil je in een flow komen, zorg dan dat je al je aandacht op één ding - en één ding tegelijk - vestigt, voor een langere periode achter elkaar.


"Vestig je aandacht op één ding tegelijk."



2. Stress

Stress is een badass vijand als je het mij vraagt. En een waar bijna iedereen mee te maken heeft. Werkstress, geldstress, relatie-ongemakken, familie-issues en gezondheidsuitdagingen. You name it. Het vervelende is dat dit soort stressoren bijna altijd ongevraagd aankloppen in de vorm van een gedachte of een gevoel, precies op het moment dat je wilde beginnen aan iets. Hallo versnipperde aandacht, dag flow. Het vereist een slimme zet van jouw kant om je niet van je focus te laten brengen door deze vijand.


Als je mazzel hebt kun je gelijk dealen met de stressbron. Bijvoorbeeld door dat ene vervelende mailtje te sturen zodat het ‘uit je systeem is’. Maar helaas zijn veel stressoren niet zomaar even uit je systeem te krijgen. In dat geval is het heel fijn als je kunt terugvallen op je persoonlijke veerkracht en weerbaarheid. Want dat helpt je om stress te dragen terwijl je er ondertussen toch voor kiest je focus in het moment te (her)pakken. Gelukkig kun je heel goed je veerkracht en weerbaarheid versterken met de juiste begeleiding, net als je focusspier.


3. Perfectie in plaats van creatie

De derde vijand van flow ben je zelf. Althans, wanneer je de neiging hebt om extreem te focussen op datgene waar je juist het meest bang voor bent: negatieve reacties van anderen. Deze hyperfocus op hoe jouw werk ontvangen gaat worden voedt een negatieve mindset waarin je jezelf continu aan het evalueren bent: Is mijn werk wel goed genoeg? Doe ik het goed genoeg? Ben ik wel goed genoeg? Killing voor je creativiteit en flow.


"De hyperfocus op hoe jouw werk ontvangen gaat worden voedt een negatieve mindset waarin je jezelf continu aan het evalueren bent."

Probeer jezelf ervan te overtuigen dat het wat losser laten van je perfectionisme een teken is dat je jezelf uit je comfort zone haalt, waardoor je nieuwe dingen leert en juist zal groeien. Ben jij gefocust op perfectie in plaats van creatie? Doop Done Is Better Than Perfect tot jouw lijfspreuk.

4. Gebrek aan overtuiging

Deze laatste vijand hangt ook samen met je mindset. Waar je bij perfectionisme bang bent dat je faalt in de ogen van anderen, gaat het hier over de overtuiging dat je het sowieso gaat verprutsen. Deze overtuiging zorgt voor onzekerheid en maakt het heel lastig om in een flow te komen. Een belangrijke voorwaarde van focus en flow is namelijk basisvertrouwen in jezelf en in de taak die je te doen staat. Of het nou gaat om het schrijven van e-mail, een projectvoorstel, het creëren van een nieuw ontwerp, of het trainen voor een marathon.

Heb je last van die verpruts-mentaliteit, stel jezelf dan deze 3 vragen:

  • Beschik ik over alle informatie die ik nodig heb?

  • Heb ik de juiste vaardigheden om dit te doen, of ben ik bezig met het ontwikkelen daarvan?

  • Voel ik me gedreven om het te doen?


Als je op één of meerdere vragen NEE antwoordt, zal je daar eerst aan moeten werken. Als je een JA voelt voor alle drie, dan kun je je alsnog onzeker voelen (heel menselijk) maar dan heb je wel genoeg grond onder je voeten om in een flow te komen. Denk dan vooral: feel the fear and do it anyway!


Hopelijk heb je nu beter zicht op de vijanden van focus en flow én ben je bij jezelf nagegaan welke vijanden je herkent.


Wil je verder?

In mijn korte ebook Leren Focussen in 3 Stappen. Zonder een doorgewinterde meditatiebeoefenaar te zijn kun je zelf aan de slag met het trainen van je focusspier, zodat je vaker en langer achter elkaar dat magische flowgevoel kunt gaan ervaren. Vraag dit gratis ebook meteen even aan!


Klaar voor een grotere stap?

Wil je je kritische stemmen of je neiging tot perfectionisme bij de kern aanpakken? Wil je werken aan het opbouwen van emotionele en mentale veerkracht en weerbaarheid?


Dan raad ik je aan om een gratis focussessie in te plannen bij mij. Daarin maak je kennis met mijn 6 stappenplan naar holistisch zelfleiderschap. We brengen samen je grootste belemmeringen in kaart en bespreken hoe ik jou kan helpen hiermee. Meld je hier aan voor een gratis focussessie.



bottom of page