Zoeken

Welke vijanden van focus en flow herken jij?

Wanneer zat jij voor het laatst in een lekkere flow? Waarin de tijd leek stil te staan of juist voorbij vloog, terwijl je helemaal gefocust je ding aan het doen was? Zó opgeslokt zijn dat je vergeet om te eten en naar de wc te gaan en het buiten plotseling is gaan schemeren. Een bijna magisch gevoel, toch?


Lange tijd dacht ik dat ik min of meer per ongeluk in zo’n flow terecht kwam. Een gelukkige samenloop van omstandigheden. Of een keiharde deadline.


Maar toen ik me ging verdiepen in het werk van experts op dit gebied, zoals Mihaly Csikszentmihalyi, Jim Kwik en Tulku Lobsang Rinpoche, ontdekte ik dat in een staat van flow komen een vaardigheid is die je kunt leren. En de potentie om iets nieuws te leren hebben we allemaal.“In een staat van flow komen is een vaardigheid die je kunt leren.”

Als je maar weet hoe. Een goede eerste stap is het kennen van je vijanden. Hieronder lees je de top 4 vijanden van focus en flow.De 4 vijanden van focus en flow


1. Multitasken

Is multitasken onze nieuwe default modus geworden? Piepje hier. Mailtje daar. Praatje hier. Beetje Netflixen daar. Het is misschien niet verrassend: vijand nummer één van focussen is afleiding. Wanneer je aan het multitasken bent is je aandacht per definitie versnipperd en dus verre van gefocust. Je voelt je misschien nuttig omdat je druk bezig bent. Maar druk zijn is iets heel anders dan productief zijn. Het is simpel: wil je in een flow komen, zorg dan dat je al je aandacht op één ding - en één ding tegelijk - vestigt, voor een langere periode achter elkaar.