Niels, slechts een halfjaar in zijn rol als teamleider, zocht naar hulp. De druk van zijn nieuwe positie woog zwaar op hem. Aan het einde van de dag kon hij het werk moeilijk loslaten; gesprekken, takenlijsten en emoties van anderen raasden door zijn hoofd. Ondanks zijn verlangen een goede leidinggevende te zijn, bekende Niels met enige gĂȘne dat hij op deze manier niet lang zou volhouden. Achter een ogenschijnlijk onberispelijke buitenkant gingen innerlijke chaos, zelftwijfel en onzekerheid schuil.
Niels, altijd een harde werker, had een indrukwekkende carriĂšre opgebouwd. Maar zijn gevoeligheid voor kritiek en zijn diepe emoties maakten het hem moeilijk. Eigenschappen die hij moeilijk kon plaatsen en accepteren, maar meesterlijk verborg. Hij deed zich anders voor dan hij zich voelde.
Na enkele testen en gesprekken ontdekten we dat zijn eigenschappen hem hoogsensitief Ă©n een hyper-achiever maakten. Een hoogsensitieve hyper-achiever dus.
Maar maakt dat hem ongeschikt om een team te leiden?
Natuurlijk niet!
Zowel zijn hoogsensitiviteit als zijn gedrevenheid vormen sterke fundamenten voor krachtig leiderschap. Het is echter cruciaal dat hij deze krachten op een positieve manier kanaliseert, anders ligt overspannenheid of een burn-out op de loer.
Een half jaar lang heeft Niels zich met mijn hulp gericht op het verhogen van zijn veerkracht en op de kunst van delegeren en vertrouwen hebben. Inmiddels heeft Niels geleerd zijn hoogsensitiviteit en gedrevenheid beter in balans te brengen en vóór zich te laten werken in plaats van tegen zich
Misschien herken je je (deels) in het verhaal van Niels, want het staat niet op zichzelf. Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief, en onder hen bevinden zich ook mensen in leidinggevende posities.
Ben Ik Hoogsensitief?
Hoogsensitief zijn betekent dat je meer informatie registreert, die informatie dieper verwerkt en meer subtiele details waarneemt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de hoogsensitieve mens een andere bedrading heeft dan de niet-hoogsensitieve mens. Je bent een diepe denker en inventariseert automatisch kansen en risicoâs, waarbij je het perspectief van alle betrokkenen meeneemt. Dit maakt je van nature empathisch. Dit temperament brengt grote voordelen als sensitieve teamleider, maar komt ook met een aantal schaduwkanten die ik hieronder zal belichten.
Als je begeleiding zoekt om je hoogsensitiviteit en neiging tot hyper-achieven in balans te brengen, ben je hier aan het juiste adres. Ik help leidinggevenden/teamleiders, creatieve ondernemers en professionals om mentale kracht op te bouwen, zodat ze hun sensitiviteit en gedrevenheid als krachten kunnen inzetten.
Voordat je in een van mijn mentale kracht coachprogrammaâs stapt, deel ik hier de meest voorkomende valkuilen die ik startende sensitieve teamleiders vaak zie maken, en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen. Want als je ze niet aanpakt, kunnen deze valkuilen je onnodig veel energie, stress en tijd kosten.
5 Valkuilen van de startende sensitieve teamleider: welke herken jij?
Valkuil 1: Overmatig verantwoordelijkheidsgevoel
Overmatige betrokkenheid bij taken die anderen prima zelf kunnen uitvoeren. Je vastbijten in zaken die buiten je directe invloedssfeer liggen. Voortdurend hoge druk ervaren om alle problemen op zowel de werkvloer als privé op te lossen. De overtuiging hebben dat je alleen van waarde bent als je succesvol bent en anderen goed over je denken.
Herkenbaar?
Deze neigingen leiden tot een onbevredigend en onrustig gevoel wat je moeilijk van je af kunt schudden. Het hyper-achieven komt voort uit deze neigingen.
Hoe je jezelf kunt beschermen:
Als zelfacceptatie afhangt van externe prestaties, loop je het risico diepere emoties, zoals zelfliefde, te verliezen en de mogelijkheid om diepe verbindingen met anderen aan te gaan. Bewustwording is hier de sleutel. Reflecteer op je zelfbeeld en innerlijke dialoog. Wanneer heb je voor het laatst iets positiefs over jezelf gedacht? Het kan confronterend zijn, maar het is belangrijk om milder te worden en jezelf regelmatig de vraag te stellen: 'hoe voel ik mij nu?'. Andere vragen om je verantwoordelijkheden in balans te brengen:
âą MOET ik dit doen?
âą Moet IK dit doen?
âą Moet ik dit NU doen?
Valkuil 2: Perfectionisme als Drijvende Kracht
Het nastreven van perfectie vormt een voortdurende druk voor de hoogsensitieve teamleider. Alles moet tot in de kleinste details kloppen, en elke fout wordt bijna automatisch ervaren als persoonlijk falen. Deze obsessie met perfectie kan leiden tot overmatige stress, angst en uitputting, omdat de standaard voortdurend onrealistisch hoog ligt.
Hoe je jezelf kunt beschermen:
Laat perfectionisme niet de drijvende kracht zijn achter jouw acties. Maak onderscheid tussen twee categorieën: (1) de 20% categorie, waar de allerhoogste kwaliteit cruciaal is, en (2) de 80% categorie, waar "goed genoeg" werkelijk voldoende is. Met wat oefening zul je ontdekken dat veel van wat je perfect probeert te maken eigenlijk thuishoort in de "goed genoeg" categorie. Stel jezelf de vraag: behoort dit tot de 20% of de 80%? Dit bespaart niet alleen mentale en emotionele energie, maar stelt je ook in staat je focus te behouden voor de werkelijk belangrijke zaken in de 20%.
Valkuil 3: Moeite met Grenzen stellen
Hoogsensitieve hyper-achievers worstelen vaak met het stellen van grenzen. Ze zeggen snel 'ja' uit angst anderen teleur te stellen, wat resulteert in een overvolle agenda, dubbele afspraken, uitputting, en verwaarlozing van eigen behoeften. Na een burn-out ontstaat soms de angst om opnieuw over grenzen te gaan, wat kan leiden tot een neiging om overal 'nee' op te zeggen.
Hoe je jezelf kunt beschermen:
Vind je grenzen stellen vaag en lastig? Je bent niet alleen. Vaak laten we het op het moment zelf aankomen of negeren we het helemaal. Als leidinggevende is het cruciaal om duidelijke grenzen te stellen, zowel voor je eigen welzijn als vanwege je voorbeeldfunctie. Je kunt tijd en energie maar Ă©Ă©n keer besteden, en je kunt maar op Ă©Ă©n plek tegelijk zijn. Breng je fysieke en emotionele beschikbaarheid in kaart. Als je bijvoorbeeld altijd bereikbaar wilt zijn voor je team buiten werktijden, maar ook tijd wilt doorbrengen met je gezin thuis, maak dan heldere afspraken. Identificeer je belangrijkste behoeften als hoogsensitief persoon, want zowel over- als onderprikkeling kunnen je uit balans brengen. Onderzoek je energiegevers en -nemers om te bepalen wat voor jou werkt. Deel vervolgens je grenzen met anderen, want een grens die niet bekend is bij anderen, is moeilijk te respecteren.
Valkuil 4: Emotionele Uitputting
Voel je je sterk verantwoordelijk voor het welzijn van anderen, tot het punt dat hun emotionele toestand onder je huid kruipt? Als hoogsensitieve hyper-achiever ben je waarschijnlijk een meester in het aanvoelen van ongemak bij indivuduen en in de groepsdynamiek, een kracht die je potentieel tot een emotioneel intelligente leider maakt â een essentiĂ«le eigenschap voor effectief leiderschap. Maar de valkuil schuilt in het vergeten van het aanvullen van je eigen emotionele reserves. Constant de emoties van anderen absorberen kan leiden tot emotionele uitputting.
Wat te doen:
Effectieve manieren om emotioneel te ontladen verschillen per hoogsensitieve hyper-achiever. Sommige leidinggevenden gaan 's ochtends vroeg wandelen of zwemmen, anderen mediteren meerdere keren per dag of lezen science fiction voor het slapengaan. Daarnaast zijn er verschillende energetische technieken die kunnen helpen empathisch aanwezig te zijn zonder jezelf te verliezen. Herken je eigen triggers en signalen van emotionele uitputting en creëer een persoonlijk herstel 'recept' om emotionele reserves op te bouwen.
Valkuil 5: Onvoldoende Zelfzorg
Door de intense focus op taken en het ondersteunen van anderen, kan de hoogsensitieve hyper-achiever zelfzorg verwaarlozen, wat aansluit op het vorige punt. Rust, ontspanning en tijd voor persoonlijke interesses komen op de achtergrond, wat op lange termijn leidt tot fysieke, mentale en emotionele uitputting.
Hoe je jezelf beschermt:
Zelfonderzoek en bewustwording zijn hier essentieel. Soms moet je teruggaan naar je kindertijd om te herontdekken wat je ontspanning en vreugde geeft. Ik coachte een advocate die zich herinnerde dat ze urenlang gefascineerd kon zijn door de vormen van mooie schelpen op het strand. Het was voor haar een perfecte mix van ontdekken, avontuur, rust en ruimte. Ze past deze blik nu toe op haar werk door zichzelf toe te staan een paar uur per week ongericht te verdwijnen in associatieve zoektochten binnen haar vakgebied. Cruciaal hierbij is geen vastomlijnd doel te hebben. In het begin voelde dit onwennig, omdat ze gewend was haar tijd efficiënt en doelgericht in te delen. Maar gaandeweg gaf het haar plezier om ongedwongen haar nieuwsgierigheid te volgen. Hierdoor voelt ze zich vrolijker, creatiever en meer in balans.
Zelfzorg is natuurlijk voor iedereen anders; het draait om een persoonlijke en liefdevolle benadering van jezelf.
Stel je voor...
Stel je eens wat er voor je mogelijk wordt als je je rol van teamleider invult zonder het pleasen van anderen, zonder de zelftwijfel en zonder de uitputting. Bedenk eens hoeveel productiever en effectiever je zou kunnen zijn als je jezelf niet meer in de weg staat. Hoeveel meer rust en innerlijke vrede je dit gaat geven.
Mentale kracht coaching voor teamleiders kan je hierbij helpen. Je ontdekt bewezen strategieën om je mentale en emotionele veerkracht te verdubbelen en je sensitiviteit als kracht in te zetten zodat je successen kunt behalen die je vervulling geven.
Meld je nu aan voor de wachtlijst van het nieuwe Master of Resilience Programma en versterk je veerkracht en impact als teamleider in 2024. Ik hoop je daar te zien! Meer informatie over het programma lees je hier.
Comments