top of page

Emotionele Intelligentie van Juristen: Het Geheim Van Professioneel Succes en Geluk
Hallo, Fritzi hier 👋 Ben je jurist en verlang je naar minder stress en meer plezier en energie in je juridische carrière? Ik begrijp waarom je kritische denkvermogen, het ‘denken als een jurist’, je goed maakt in je vak, maar niet altijd gelukkig als mens. Als Positive Intelligence® coach help ik juridische professionals hernieuwde energie en vreugde te ervaren. In mijn artikelen deel ik waardevolle inzichten uit mijn praktijk en evidence-based technieken om je te inspireren en aan te zetten tot een duurzame balans.


Het leven van een jurist is vaak hectisch en stressvol. Met lange dagen, veeleisende cliënten en complexe zaken lijkt het soms alsof er geen einde aan de druk komt. In deze context kan het moeilijk zijn om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en te managen. Dit kan leiden tot frustratie, stress en tegenvallende resultaten. Enter: de negatieve spiraal.

 

Hier komt emotionele intelligentie in beeld. Emotionele intelligentie is de vaardigheid om effectief met zowel je eigen emoties als die van anderen om te gaan. Het is daarom niet alleen een belangrijk instrument voor je succes als jurist maar ook een essentiële vaardigheid voor je welzijn als mens. Want, laten we wel wezen; diep in elke jurist zit toch een mens verborgen. Hoe kundig de jurist dat soms ook weet te verbergen.

 

Dit artikel beschrijft hoe je emotionele intelligentie kan begrijpen, waarom het bij veel juridische professionals een blinde vlek is, wat je kan doen om je emotionele huishouden op een gezonde manier te reguleren. Met als pay-off een heldere blik op het dagelijks werk, de eigen carrière en de eigen levensloop. Tel uit je winst.Wat is Emotionele Intelligentie?

 

Emotionele intelligentie gaat over je vermogen om je eigen emoties te begrijpen en te reguleren en over het herkennen en effectief leren omgaan met de emoties van anderen. Dit in de vingers krijgen kan het verschil maken tussen middelmatig presteren en je vaak ellendig voelen en floreren. Emotionele intelligentie is de vaardigheid die je helpt succesvol te zijn in je carrière zonder dat je ten onder gaat aan stress en zonder dat je anderen van je vervreemd.


Zeker wanneer je regelmatig de rol van adviseur vervult in je juridische praktijk is het een aanrader om je te ontwikkelen in emotionele intelligentie. David Maister, auteur van The Trusted Adviser, zegt dat je het adviseren van cliënten kan beschouwen als een emotioneel duet tussen jou en die cliënt. Hoe effectief je ook bent in dienst van je client, diegene onthoudt vooral hoe hij of zij zich voelde tijdens de interactie met jou. Wanneer je als juridisch professional hier bewust van bent, dan kun je dit positief inzetten. Want als je je cliënt goed en zelfverzekerd kan laten voelen, als je hem of haar vertrouwen kan bieden, ben je al halverwege.


Saboteurs: De Interne Vijanden van Emotionele Intelligentie van Juristen


Iedereen worstelt in meer of mindere mate met emoties. Bewust of onbewust ben je de speelbal van je eigen emoties of van de emoties van anderen. In the heat of the moment blijkt het vaak lastig om bijvoorbeeld empathie op te brengen en goed te blijven luisteren naar de ander. Zeker als die ander in ‘je allergie’ zit. Dit komt omdat we niet of onvoldoende de mentale kracht hebben ontwikkeld om emoties in het moment te herkennen, laat staan dat we manieren hebben geleerd om er goed mee om te gaan.


Dit emotionele ongemak komt door iets wat we saboteurs noemen. Saboteurs zijn de negatieve stemmetjes in ons hoofd. Stemmetjes die iedereen heeft en waarvan je je vaak amper bewust bent maar die wel onmiddellijk je handelen en je reacties negatief beïnvloeden. Saboteurs ondermijnen op den duur ons zelfvertrouwen en belemmeren ons in ons professionele en persoonlijke leven. Deze stemmetjes versluieren bovendien je ware positieve zelf. Ze blokkeren als het ware het zicht op jezelf en anderen. Ze trekken je mee naar beneden. Ze maken je emotioneel onintelligent.


9 manieren van zelfsabotage
Dit zijn de 9 bekende saboteurs (Afbeelding: © Copyright Positive Intelligence)

Hierboven zie je de 9 bekende saboteurs. De tiende staat hier niet tussen, maar wordt gezien als de "opper" saboteur die we (heel toepasselijk) The Judge noemen. Lees hier meer over ze. Deze tien nare interne vijanden blokkeren niet alleen onze emotionele intelligentie, maar saboteren ook onze algehele prestaties en welzijn. Om je een idee te geven hoe die saboteurs onszelf in de weg kunnen staan, deel ik hieronder wat typische saboteurs die ik vaak tegenkom bij juristen in mijn praktijk.De Hyper Vigilant en de Controller

Tijdens je opleiding als jurist ben je getraind om een oog te ontwikkelen voor fouten en misstappen van zowel jezelf als die van de tegenpartij. In principe is hier niets mis mee. Het is de aard van het vak en dat is ook goed. We mogen alleen maar blij zijn dat we regels, wetten, rechten en plichten hebben en dat er mensen zijn die deze continu toetsen en bevragen. Maar in relatie tot emotionele intelligentie van juristen kan deze scherpzinnigheid soms een sta in de weg worden.

 

Door de alertheid-bias voor dingen die niet kloppen is het kritische denkvermogen diep ingesleten in het juridische brein. Met als mogelijk gevolg dat je deze cognitieve groef, deze rol, meeneemt naar je privéleven. Ik spreek regelmatig juridische professionals die ook in hun privéleven extreem alert zijn op risico’s en (potentiële) fouten. Met als gevolg dat ze hier iedereen, inclusief zichzelf, dodelijk mee vermoeien. Je bent dan eigenlijk je rol geworden.

 

Risico’s kunnen erkennen en benoemen is een waardevolle vaardigheid. Maar het is alleen waardevol als het wordt gecompenseerd door een creatieve, positieve en ondernemende kracht. Anders verlamt het. De kracht van risicoanalyse en analytisch vermogen kan namelijk doorslaan in zelfsabotage in de vorm van de Hyper Vigilant en de Controller.


Controller Saboteur
Alle touwtjes in handen willen hebben (Afbeelding: © Copyright Positive Intelligence.)

Als je hier last van hebt zie je overal gevaren en beren op de weg. Je vindt het lastig als mensen dingen op een andere manier aanpakken dan dat jij dat zou doen. Dit geeft je stress en kan ook zorgen voor misverstanden en irritaties. Bovendien kan je op momenten dat deze saboteurs het overnemen een bron worden van negativiteit en een rem zijn op de levensenergie van jezelf en van anderen.


Hyper Vigilant
Overmatig Veel Beren en Risico's Zien Maakt De Hyper Vigilant Angstig. (Afbeelding: © Copyright Positive Intelligence.)


De Hyper Rationele en de Rechter

De juridische wereld vaart bij wetten en regels. Zelfs als dingen gevoelsmatig niet zouden moeten kunnen, kan het toch zo zijn dat het legitiem te onderbouwen valt. In sommige gevallen kan dit tot juridisch misschien kloppende maar ethisch toch best wel discutabele situaties leiden. Ook hier worden interne saboteurs, namelijk de Hyper Rationele en de Rechter, waar we allemaal bij tijd en wijle last van hebben, versterkt door de juridische praktijk en zij kunnen dan ook de emotionele intelligentie van juristen ondermijnen.


Deze twee saboteurs kunnen ervoor zorgen dat je voorbijgaat aan de rol van gevoelens en morele vragen waardoor je afstandelijker en intellectueel arroganter kan overkomen dan wellicht je bedoeling is. Het kan er ook voor zorgen dat je vindt dat anderen zich irrationeel – want emotioneel – gedragen. Waardoor je je liever afzondert van hen dan dat je een band met hen opbouwt. Deze saboteurs laten je denken dat gevoelens en moraliteit inferieur zijn. De Rechter in je veroordeelt hen (en jezelf) erom. Maar mensen zijn geen dode robots. Juist gevoelens en een moreel kompas maakt ons levend. Overmatige nadruk op ratio en het wegstoppen van gevoelens vervreemd je daarom van jezelf en van anderen. Op den duur kan het eenzaam maken.

 

Ik zeg niet dat elke juridische professional vatbaar is voor doorgeschoten rationaliteit of een te scherp afgestelde innerlijke rechter. Dat gezegd zie ik wel dat veeleisende cliënten (die ook saboteurs hebben uiteraard), andere collega's en partners die ook onder hoge druk staan en het traditionele systeem van declarabele uren niet bepaald mee helpen.De Hyper Achiever

Over de werkcultuur bij grote juridische firma’s gesproken; de klassieke modus operandi in veel van deze werkculturen is nog altijd de welbekende apenrots waar een taboe heerst op hulp vragen en kwetsbaarheid tonen (hoewel tijden wel lijken te veranderen.) Bovendien is er een duidelijk pad in je carrière voor je uitgestippeld, namelijk het partnerschap. Deze omgeving kan de Hyper Achiever in ons activeren, een saboteur die je altijd aanspoort om beter en meer te willen. Ook als het niet in lijn ligt met wie je bent of waar je talenten of fascinaties liggen.

 

De Hyper Achiever kan je influisteren dan je pas tevreden mag zijn als je die en die status hebt bereikt of zus en zo op je bankrekening hebt staan. Vaak komen mensen er gaandeweg achter dat dit misschien succes op papier brengt maar gevoelsmatig geen vervulling geeft. Ik kom steeds meer juridische professionals tegen die zich afvragen of ze wel het gebaande pad willen volgen. Ze zien dat dit ook veel stress, druk en andersoortige negativiteit met zich meebrengt. Ze vragen zich dan af: ‘wil ik dit wel? Kan ik mijn vaardigheden en energie niet beter inzetten, zodat ze in lijn liggen met wie ik ben, met wie ik wil zijn en met het leven dat ik wil leiden?’

 

De Hyper Achiever zorgt er feitelijk niet voor dat je verder en harder doorstoomt. Het is het stemmetje dat ervoor zorgt dat je de verkeerde richting op gaat, een richting die niet in lijn ligt met wie je bent. Met alle gevolgen van dien voor je jezelf en je omgeving.


Hyper Achiever
De Onbereikbare Top Voor De Hyper Achiever. (Afbeelding: © Copyright Positive Intelligence.)

Breng je saboteurs in kaart te zodat je ze kan managen


De truc is om onze interne saboteurs te ontmaskeren, want zij zijn onze interne vijanden. Zij versluieren onze blik op onszelf, sturen ons handelen op een negatieve manier en maken dat we minder levensgeluk ervaren en teweegbrengen bij anderen. Het in kaart brengen van je saboteurs met behulp van Positive Intelligence® coaching is een beproefde manier om onze emotionele intelligentie als juristen te vergroten zodat je een heldere blik op jezelf ontwikkelt en daarmee ook een heldere blik op het gedrag van anderen. Hiermee vergroot je je impact en je welzijn – als juridisch professional en in de rest van je leven.

 

Ben je nieuwsgierig hoe je dit aanpakt? Boek dan een gratis Saboteur Discovery Sessie met mij om de eerste stap te zetten.
 

Comments


bottom of page