top of page

Alles wat je moet weten voordat je in het High Level Coachprogramma stapt

Waarschijnlijk was het je al opgevallen dat ik me richt op mentale kracht coaching. En misschien ook dat ik high achievers (leidinggevenden, product owners en ondernemers) help sneller te herstellen van tegenslagen en meer rust te ervaren terwijl ze in verbinding blijven met zichzelf en anderen.


Ik begrijp echter dat mijn coaching een investering is van je tijd en geld. Ik begrijp ook dat er vele andere coachprogramma’s zijn.


Om je een goed beeld te geven van wat je kunt verwachten van mijn High Level Coachprogramma, heb ik dit artikel geschreven. Ik wil namelijk dat je de juiste keuze kunt maken.


Wat is het High Level Coachprogramma?


In het High Level Coachprogramma ga je gedurende 6 maanden aan de slag met het versterken van 3 mentale ‘spieren’:

 1. De spier die herkent wanneer je jezelf in de weg staat

 2. De spier die positieve krachten activeert, zoals empathie, creativiteit en daadkracht

 3. De spier die ervoor zorgt dat je de switch kunt maken van je negatieve naar je positieve brein

Door deze 3 spieren te versterken, verbeteren je prestaties, ervaar je een gezondere energiebalans en worden je relaties dieper en betekenisvoller.


Mentale kracht opbouwen kun je vergelijken met fysieke kracht opbouwen: onder de juiste omstandigheden en begeleiding behaal je zichtbare resultaten. En het helpt je gezond oud te worden. De wetenschappelijke term hiervoor is neuroplasticiteit.


Het High Level Coachprogramma bestaat dan ook niet alleen uit coachgesprekken waarin je reflecteert en gespiegeld wordt. Je gaat daadwerkelijk je mentale spieren versterken met behulp van korte oefeningen die gebaseerd zijn op de meest recente doorbraken uit onder andere de neurowetenschap en positieve psychologie. Het resultaat is een betere energiebalans en meer handelingsperspectief in het moment.


Welke problemen lost het High Level Coachprogramma op?


Mijn High Level Coachprogramma is niet voor iedereen. Ik heb het vormgegeven voor high achievers met een sensitieve/reflectieve aanleg. Ben je een gedreven, doorgaans goed functionerende (startende) leidinggevende, teamleider of ondernemer en herken je je in één of meerdere van onderstaande omschrijvingen? Dan is dit programma geschikt voor jou:


 • Je besteedt veel tijd aan denken. Sterker nog, het overdenken houd je regelmatig uit je slaap en zorgt ervoor dat je minder aandacht en energie overhoudt voor je dierbaren

 • Je hebt een (zeer) sterk observatievermogen maar hebt moeite om hoofd- van bijzaken te onderscheiden

 • Je vindt het moeilijk om de controle los(ser) te laten en te vertrouwen op anderen

 • Je krijgt veel ‘binnen’ en loopt daar langer mee rond dan nodig is. Je hebt een hekel aan conflicten en wordt makkelijk geraakt door emoties van anderen

 • Je bent gefrustreerd of angstig omdat je een gebrek aan grip en controle ervaart en verdwaalt in ‘worst case scenarios’

 • Je team/medewerkers/collega’s waarderen zichtbaar je inzet maar je hebt zelf vaak het gevoel dat het niet goed genoeg is

 • Je worstelt met onzekerheid, ook al laat je dat niet snel merken aan de buitenwereld

 • Je bent geneigd om de vrede en harmonie te bewaren. Ook al betekent dit dat je meer slikt dan je lief is, met stress, ergernis en frustratie tot gevolg


Waarom heb ik het High Level Coachprogramma gemaakt?


Weten wát je wilt veranderen is uiteraard een belangrijke stap. Maar hóé zet je verandering in gang, en vooral: hoe hou je het vol? Oftewel: hoe word je fit for change? Dat is de leidraad in mijn coaching.


Mijn High Level Coachprogramma is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Het raamwerk is meer een 'gelukkige uitkomst’ van een aantal minder gelukkige omstandigheden.


In mijn beginjaren als coach frustreerde het me dat klanten inzichten kregen waar ze blij mee waren, maar puntje bij paaltje toch vaak bleven hangen in oude patronen. Het doorbreken hiervan is dan ook een van de moeilijkste dingen die er zijn voor een mens.


Dat was meteen ook een persoonlijk punt van frustratie, want ik merkte zelf natuurlijk ook dat ik moeite had om bepaalde belemmerende patronen te doorbreken. De Pleaser en de Avoider (dit zijn innerlijke 'saboteurs') lieten sterk van zich horen terwijl ik stappen wilde zetten in mijn coachpraktijk.


Daarom ging ik op zoek naar een methodiek die mijn klanten – en mijzelf – beter zou kunnen helpen om toch de mijlpalen te creëren die je voor ogen hebt, ook al sta je jezelf in de weg en vraagt het iets van je wat nieuw en spannend is. Maar ook: een methode die helpt om meer in contact te komen met jezelf en je lichaam, om beter om te kunnen gaan met dagelijkse stress, onrust en tegenslagen.


Via via kwam ik in contact met Positive Intelligence® waarin het opbouwen van mentale kracht centraal staat. Na zelf het programma gevolgd te hebben merkte ik gelijk positieve veranderingen. Ik voelde me daadkrachtiger en rustiger dan eerst. Ik besloot mij bij te scholen tot Positive Intelligence® coach en raakte steeds meer onder de indruk van de effectiviteit en eenvoud van het model. Ik kan nu uit persoonlijke ervaring én namens mijn klanten zeggen dat Positive Intelligence® je aantoonbaar helpt om fit for change te worden.


Hoe dat kan? Wanneer je werkt aan je mentale fitheid, dan werk je eigenlijk aan je neuroplasticiteit. Hoe meer plasticiteit, hoe wendbaarder, creatiever en veerkrachtiger je wordt. Positive Intelligence® geeft inzicht in het percentage (in tijd) dat je brein je dient versus saboteert. Tegelijkertijd train je je mentale spieren met behulp van slimme korte oefeningen in de PQ® app, waardoor je nieuwe neurale paden aanlegt en daadwerkelijk verschil gaat ervaren. De precieze uitleg gaat te ver voor dit artikel, maar hieronder zie je hoe een klant een PQ® score van 75% heeft bereikt in ongeveer 2 maanden. Een PQ® score vanaf 75% wil zeggen dat je in een opwaartse spiraal zit waarin je brein je in de meeste gevallen inspireert en ondersteunt i.p.v. tegenwerkt.


PQ score van klant stijgt naar 75% in 2 maanden tijd
PQ® score van een bestuurder die het High Level Coachprogramma volgt. Een stijging naar 75% in ongeveer 2 maanden tijd.

Mentale kracht ontwikkelen bleek de missende schakel in mijn coachpraktijk.

Mijn kennis, ervaringen en tools die ik in de loop der jaren heb opgebouwd, heb ik verweven met de Positive Intelligence® methodiek. En zo ontstond geleidelijk het High Level Coachprogramma voor (startende) leidinggevenden en ondernemers, vanuit het besef dat het mentale kracht vergt om de mijlpalen te creëren die je voor ogen hebt, zonder jezelf voorbij te lopen in het drukke alledaagse leven.


Bericht van High Level Coachprogramma klant
Ervaring High Level Coachprogramma klant


Wat is inbegrepen in het High Level Coachprogramma?


Lees hieronder wat het 6 maanden durende coachprogramma inhoudt:


Fase 1: een stevige basis leggen voor je mentale fitheid Om fit for change te worden, is het belangrijk om te starten waar je nu staat en te doen wat je nu kan. Stap voor stap – maar toch al in een tijdsbestek van 6-8 weken – werk je aan het oprekken van deze status quo door je mentale spieren te trainen. Je legt een stevige basis om je doelen tot wasdom te brengen.

 • Waar sta je nu? De nulmeting Om een vliegende start te maken voer je eerst 2 korte tests uit die zijn samengesteld door Positive Intelligence®. De ene test meet welke saboteurs bij jou dominant zijn en hoe krachtig ze zijn. De tweede test meet je Positieve Intelligentie Quotiënt, oftewel het percentage van de tijd dat je geest je dient in plaats van in de weg staat. Ook krijg je van mij een aantal vragen mee die je helpen scherp te krijgen waar je je op wilt focussen gedurende deze eerste fase van het coachprogramma.

 • Positive Intelligence Foundation Training Na de nulmeting start je met de 6-weekse Positive Intelligence® Foundation Training. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde training om neuroplasticiteit te ontwikkelen, en is gemaakt door Positive Intelligence® grondlegger Shirzad Chamine. De training bevat 6 modules waarin je stapsgewijs wordt meegenomen in wat mentale kracht opbouwen precies is. Naast de ervaringsgerichte uitleg ga je meteen aan de slag met mentale spieren opbouwen m.b.v. korte oefeningen - de Coach Challenges - die je dagelijks uitvoert in de PQ® app. Deze training is gebaseerd op grootschalig onderzoek onder 500.000 deelnemers uit 50 verschillende landen, waaronder honderden CEO’s en hun teams en topatleten.

 • Individuele Coaching Parallel aan de 6-weekse Foundation Training zien wij elkaar wekelijks voor een persoonlijke 1 op 1 coachsessie van één uur op locatie in Amsterdam Centrum of online. Ik ben opgeleid PQ® coach en weet hoe ik je het beste kan coachen tijdens de training zodat je er het beste uithaalt en al snel resultaten ervaart. Ik ondersteun je, daag je uit en houd je accountabel. Onderzoek wijst uit dat deze begeleiding jouw succeskans met 500% doet stijgen!

Fase 2: verdieping

Nu je een stevige basis hebt gelegd in je mentale fitheid, verlies je minder tijd en energie aan overdenken en negatieve gedachten. Er is meer helderheid, mildheid en verbinding. Natuurlijk zal het leven je blijven verrassen met tegenslagen en onverwachte wendingen. Het verschil is alleen dat je nu een framework belichaamd waar je altijd op terug kunt vallen waardoor je veerkrachtiger en wendbaarder bent dan ooit.


 • Verdieping Het is tijd voor verdieping. Hoe pas je het PQ® framework toe op je leider- en ondernemerschap? In je gezinsleven? Op je vermogen om te overtuigen? Op je vitaliteit en gezondheid? Al deze onderwerpen komen aan bod in de Grow modules in de PQ® app waar je de komende 5 maanden in duikt. EXTRA: PQ® grondlegger Shirzad Chamine nodigt je (via mij) uit voor een maandelijkse Live sessie over hoe je PQ® integreert in verschillende aspecten van je leven. Denk aan onderwerpen als leiderschap en overtuigingskracht, vitaliteit, ouderschap, intuïtie en meer. Chamine is coach binnen verschillende Fortune 500 bedrijven en veelgevraagd spreker. Deze sessies zijn alleen toegankelijk voor PQ® coaches en hun klanten die de Positive Intelligence® Foundation Training hebben gevolg, zoals jij! Dit zorgt ervoor dat we tijdens deze sessies de diepte in gaan omdat we allemaal dezelfde ‘taal’ spreken.

 • Individuele Coaching Ook tijdens deze verdiepende fase ben ik jouw vertrouwde coach. We zien elkaar de komende maanden 4 keer voor een 1 op 1 coachsessie waarin ik je de juiste support geef om het geleerde om te zetten in mijlpalen waar je blij van wordt.


Wat je krijgt, samengevat:


De 6-weekse Positive Intelligence® Foundation Training
9 individuele coachsessies met PQ® coach Fritzi, met tussendoor bereikbaarheid en support via Whatsapp
12 maanden toegang tot alle oefeningen en modules in de PQ® CORE app, waarvan 5 maanden uitbreiding met verdiepende GROW-content (te verlengen tegen extra betaling)
Maandelijkse Live sessie over hoe je PQ® integreert in verschillende aspecten van je leven, met grondlegger Shirzad Chamine
De Nederlandstalige versie van de NYT bestseller Positive Intelligence

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het High Level Coachprogramma?


Gedurende de 6-weekse Positive Intelligence® Foundation Training spendeer je in totaal 15 minuten per dag aan coach challenges in de app, verdeeld over 4 momenten van enkele minuten. Deze oefeningen zijn cruciaal omdat ze je in staat stellen om je mentale spieren (neurale paden) te ontwikkelen. Ze zijn zo ontworpen zodat ze in je drukke schema passen.


In het weekend bekijk je een video van een uur waarin je wordt meegenomen in een ervaringsgerichte verkenning van het thema van de week. Door deze video’s raak geïnspireerd om gedurende de week te oefenen.


Misschien lijkt het veel, maar al met al investeer je ongeveer 3% van je tijd (dat je wakker bent) aan deze training. Je saboteurs verspillen hoogstwaarschijnlijk een stuk meer dan 3% van je mentale en emotionele energie. Bovendien zal de investering van 3% van je tijd nu, je tot ver in de toekomst effectiever maken :-)


Naast het uitvoeren van de oefeningen, coach ik je op de thema’s die opkomen tijdens onze wekelijkse coachsessie van een uur.


In fase 2 van het traject zien we elkaar om de paar weken voor een coachsessie. Daarnaast kun je naar eigen inzicht verdiepende online seminars volgen in de PQ® Grow app over thema’s zoals leiderschap en vitaliteit.


Bovendien nodig ik je uit voor een maandelijkse Live Grow sessie met Shirzad Chamine die online plaatsvindt. In de regel vindt dit plaats op een woensdagavond. Deze live sessies zitten vol kennis en inzichten hoe je het PQ® framework verder toepast in je leven en zijn terug te zien in de Grow-versie van de PQ® app.


Kan ik een voorproefje krijgen?


Natuurlijk, je kunt hieronder een video bekijken waarin Shirzad Chamine in 20 minuten een introductie geeft in Positive Intelligence®, de Saboteurs en mentale kracht.
Wie is je coach en trainer?


Ik, Fritzi, ben je persoonlijke coach gedurende 6 maanden.

Tijdens de online Positive Intelligence® Foundation Training is Shirzad Chamine de trainer. Shirzad is auteur van de New York Times bestseller Positive Intelligence, doceert aan de Stanford University en Stanford en Yale business schools en heeft honderden CEO's en hun executive teams gecoacht.


Een beetje over mij...

Voordat ik 6 jaar geleden mijn coachpraktijk openende was ik docent en onderzoeker in design cultures. Ik heb een zwak voor ambachten en (on)alledaagse voorwerpen. Zo deed ik onderzoek in Tokio naar de ambachtslieden die de neuzen van de hypermoderne Shinkansen treinen maakten, maar ook heilige objecten voor ceremonies. Ook schreef ik artikelen voor de Dutch Designs Awards en Stedelijk Museum Amsterdam. Daarnaast gaf ik les aan verschillende kunstacademies en hogescholen.Coach Fritzi volgt teachings bij Tulku Lobsang Rinpoche
Tulku Lobsang Rinpoche en ik

Na een periode van veel stress en bezinning (een burn-out zou je het kunnen noemen) ben ik een andere weg ingeslagen. Tibetaanse yoga en de teachings van Tulku Lobsang Rinpoche kwamen op mijn pad. Een nieuwe wereld opende zich die me veel mentale en emotionele rust en betekenis bracht.


Met deze ervaringen besloot ik te kiezen voor datgene waar mijn hart altijd al naar uitging: het bieden van een luisterend oor vanuit een grote nieuwsgierigheid naar wat mensen drijft.


De stap om coach te worden voelde heel logisch maar ook beangstigend. Onderstaande zin van de filosoof Kierkegaard was een tijd lang mijn motto, en Positive Intelligence® gaf dit vleugels.


“Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.”

Welke resultaten zie ik zelf?


Sinds ik het PQ® framework toepas in mijn dagelijkse leven, ervaar ik een waslijst aan positieve resultaten, zoals:


 • Ik ben veel minder tijd en energie kwijt aan mijn innerlijke rechter die vond dat er van alles mis was met mezelf, met anderen en met situaties

 • Ik kan makkelijker relativeren en durf mijn comfort zone op te rekken

 • Ik ben een stuk milder naar mezelf en zorg beter voor mezelf (sporten, gezonde voeding, ontspanning). Ik accepteer een ‘off-day’ makkelijker en herstel vele malen sneller van tegenslagen

 • Het is makkelijker om me eerlijk te uiten naar anderen, ook al loop ik het risico dat dit op weerstand stuit bij de ander.

 • Ik werk met goed betalende klanten die bij me passen waardoor ik meer uren en energie overhoud om met mijn gezin door te brengen

 • Ik werk efficiënter en voel me creatiever


Klinkt best goed hè?


Welke resultaten kun jij verwachten?


Omdat je door het High Level Coachprogramma werkt aan je mentale fitheid pak je de oorzaak aan van je worstelingen, in plaats van dat je je richt op symptoombestrijding. Hierdoor kun je op tal van gebieden resultaten verwachten. Over het algemeen zullen ze passen in onderstaande 3 categorieën:


 1. Performance: je weet hoe je in een staat van gefocuste energie komt en handelt daadkrachtig vanuit vertrouwen in jezelf. Je leert ook op tijd rust te pakken en jezelf weer op te laden, zodat je je energie in balans houdt.

 2. Peace of Mind: je kunt simpele technieken toepassen waardoor je in het moment kalmte en rust ervaart, in plaats van mentale en emotionele onrust. Je hebt minder vaak het gevoel dat je jezelf in de weg staat. Ook tijdens uitdagingen en conflictsituaties met anderen.

 3. Persoonlijk leiderschap: je krijgt dieper inzicht in jezelf en pakt regie over verschillende aspecten in jouw leven vanuit je kwaliteiten, waarden en doelen. Je krijgt inzicht in je energiegevers en drainers en maakt op basis daarvan keuzes. Je kunt hierdoor ook makkelijker ‘nee’ zeggen en grenzen stellen.


Wat moet ik doen als ik geïnteresseerd ben in het High Level Coachprogramma?


Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je kennismaken? Dan kun je direct een gratis kennismaking inplannen. Tijdens dit gesprek van ongeveer drie kwartier stel ik je vragen over waar je nu staat, waar je heen wilt, en wat nu nog in de weg staat. Klinkt dit goed? Plan hieronder je kennismaking in en ik spreek je snel.

Comments


bottom of page